Uw website en het onderhoud

Uw website en het onderhoud

Een WordPress CMS website biedt vele voordelen waarvan de meeste u inmiddels wel bekend zullen zijn. Zo is het systeem makkelijk te gebruiken, eenvoudig uit te breiden en op allerlei manieren inzetbaar. Voorts zijn er vele toegewijde ontwikkelaars die elke dag weer iets nuttigs maken wat u en wij kunnen gebruiken. Bovendien zorgt de manier waarop de techniek in elkaar zit, voor een uitstekende vindbaarheid in Google, en wie wil dat nou niet?

Bescherming
Net als andere websites loopt uw website ook risico om gekraakt of gehackt te worden. Daarom passen wij op alle sites die wij opleveren, een basisbeveiliging toe. Hiervoor is een stukje software nodig (een zgn. plug-in) die wij zodanig instellen dat uw website beschermd is tegen de meeste bekende aanvallen. Deze software wordt regelmatig, al dan niet als onderdeel van nieuw ontdekte bedreigingen, van updates voorzien. En deze updates moeten natuurlijk wel netjes geïnstalleerd worden en soms moeten instellingen worden aangepast.

Er zijn geïnteresseerden genoeg als het gaat om ‘ns te kijken of het ‘binnen zonder kloppen’ is… zie onderstaand plaatje:

Een CMS website heeft onderhoud nodig
Ongeveer 30% van alle websites is gebouwd met WordPress. Er is dus een grote gebruikersgroep en er is ook een grote groep ontwikkelaars. Tussen deze groepen word veel informatie uitgewisseld hetgeen resulteert in het regelmatig verschijnen van updates voor het systeem.
Er worden dan (vaak kleine) onderdelen verbeterd, waarna er een update wordt gepubliceerd. Gemiddeld verschijnen dergelijke updates van het CMS-systeem één keer per maand. Enkele malen per jaar wordt er ook een grote update uitgebracht, waarin meestal grotere verbeteringen zitten of zelfs uitbreiding van mogelijkheden.

Additionele software
Een WordPress CMS website maakt gebruik van additionele software, plug-ins en thema’s genoemd. Ook hiervoor komen regelmatig updates uit. De aanwezigheid van 10 tot 20 plug-ins is redelijk gewoonlijk bij de gemiddelde website. Deze zijn vrijwel allemaal van verschillende ontwikkelaars. Updates verschijnen daardoor zonder een vast patroon: elke dag kan er wel een update zijn.
Soms zijn dergelijke updates heel erg belangrijk omdat er een ‘beveiligingslek’ wordt gedicht.
Al deze updates, en het bijhouden van wat er op dat vlak gebeurt, is een dagelijks terugkerende taak. Wij maken gebruik van verschillende systemen om in de gaten te houden wat er gaande is. Wekelijks zorgen we er zo voor dat uw website up-to-date is met betrekking tot alle technologie.

Risico’s van updates installeren
Sommige webhosters of -bouwers laten het update-proces automatisch verlopen )*, waarbij de server zelf de nieuwe software-versie ophaalt en deze over de huidige gegevens heen zet. Hierbij bestaat het risico dat de website niet meer te bereiken is. Voorafgaand aan het installeren van elk soort updates moet de website éérst gebackupt worden.

Backups
Een regelmatige backup van uw website is sowieso noodzaak. De provider waar u uw website heeft draaien, doet dit namelijk doorgaans niet. U bent daar meestal zelf verantwoordelijk voor.

Uw website doet het niet meer?
Uw provider kan misschien een redelijk recente backup terugzetten. Denk aan een starttarief voor de werkzaamheden van € 50,00. Een uurprijs voor additionele werkzaamheden (mits men dergelijke support levert op uw specifieke type CMS website) van € 90,00 is niet ondenkbaar. En hoe lang duurt het dan voordat uw site het wél weer doet? Dat varieert van provider tot provider. In de meeste gevallen zal uw incident in volgorde van binnenkomst behandeld worden. Er kan dan zomaar een dag of meerdere dagen overheen gaan voordat de site weer werkt.

Als u een onderhoudscontract heeft bij ons dan doen wij dat voor u. Die werkzaamheden vallen niet binnen het onderhoudscontract. We brengen deze afzonderlijk in rekening (uurtarief € 35,00) maar wij hebben wél een recente backup van uw website.

Het onderhoudscontract
Alle hierboven omschreven taken nemen wij u uit handen als onderdeel van ons onderhoudscontract. Wekelijks krijgt uw website alle zorg van ons én wordt deze op een andere lokatie door ons gebackupt.
Systeem-, plug-in- en thema-updates worden allemaal zorgvuldig door ons uitgevoerd en instellingen voor de beveiliging worden gecontroleerd.
In het onverhoopte geval dat uw website defect raakt (of gehackt wordt) door welke oorzaak dan ook, dan kunnen wij deze gebruiken voor het weer werkend maken van uw website.

)* Niet elke provider doet dit uit zichzelf en/of voor niets. Controleer bij uw provider of zij een backup maken van uw data/website en in hoeverre dit in het geval van een calamiteit tot herstel van uw website kan leiden – en wat hiervoor nodig is c.q. wie dat dan gaat doen en tegen welke kosten!

Scroll naar top